Hamburger

A házi hamburger nálunk egyfajta alap. Ritkán, de rendre visszatérünk hozzá. 

Van, amikor a bolti hússal gyorsan összedobva készül, de nyári időszakban a házi húspogácsás verziónak is simán nekiállunk.

A zsemle viszont egy állandó, mindig hozza a tőle megszokott minőséget, hiszen szinte elrontani sem lehet.

Most, hogy május 28-a a hamburger napja, gondoltam aktuális előállni ezzel a recepttel! :)

hamburger1.png

Mint általában a kelt tésztáknak, ennek is az a titka, hogy a kelesztési időket ki kell várni, ezt nem lehet megspórolni, de mindenképp érdemes!

A képen nem életem legszebb bucijai vannak, de most teszteltem, hogy lefagyasztható e az élesztő és arra jutottam, nem a legjobb... Illetve a bucik átgyúrásánál sem voltam elég alapos, de az ízélményből ez a forma nem vett el :)

A recept 8 db kisebb, vagy 6 db nagy bucira elegendő, döntsd el Te, hogy hogyan osztod a tésztát.

Hozzávalók:

2 dl langyos tej

2 ek. cukor

2 dkg élesztő

 

60 dkg liszt

1 dl joghurt

1 tk. só

4 dkg olaj

1 tojás

+ 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

Az élesztőt a cukros langyos tejben megfuttatjuk, majd minden hozzávalót összadolgozunk. Bő fél-1 óráig kelesztjük, majd mikor duplájára dagadt, elosztjuk kisebb cipókká.

Mérd meg mekkora lett az egész és egy mérleg segítségével könnyen eloszthatod egyenlő gombócokra. Ezeket a darabokat egyesével gyúrd át, a Tiktok videóban mutatom a technikát, majd sütőpapíros tepsin újra duplájára kelesztjük a bucikat.

Mikor megkeltek, előmelegítjük a sütőt, én alsó-felső sütésen sütöm és lekenem tojással egyenként a bucikat, majd megszórom magkeverékkel, de csak szezámmal is lehet, ez saját ízlésed dolga.

Tudom, hogy nehéz kivárni, de az fontos, hogy hagyd őket kihűlni, a meleg kelttészta nagyon megfeküdheti a gyomrod!

 hamburger2_1.png