Hamburger
A házi hamburger nálunk egyfajta alap. Ritkán, de rendre visszatérünk hozzá.
Van, amikor a bolti hússal gyorsan összedobva készül, de nyári időszakban a házi húspogácsás verziónak is simán nekiállunk.
A zsemle viszont egy állandó, mindig hozza a tőle megszokott minőséget, hiszen szinte elrontani sem lehet.
Most, hogy május 28-a a hamburger napja, gondoltam aktuális előállni ezzel a recepttel! :)
Mint általában a kelt tésztáknak, ennek is az a titka, hogy a kelesztési időket ki kell várni, ezt nem lehet megspórolni, de mindenképp érdemes!
A képen nem életem legszebb bucijai vannak, de most teszteltem, hogy lefagyasztható e az élesztő és arra jutottam, nem a legjobb... Illetve a bucik átgyúrásánál sem voltam elég alapos, de az ízélményből ez a forma nem vett el :)
A recept 8 db kisebb, vagy 6 db nagy bucira elegendő, döntsd el Te, hogy hogyan osztod a tésztát.
Hozzávalók:
2 dl langyos tej
2 ek. cukor
2 dkg élesztő
60 dkg liszt
1 dl joghurt
1 tk. só
4 dkg olaj
1 tojás
+ 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros langyos tejben megfuttatjuk, majd minden hozzávalót összadolgozunk. Bő fél-1 óráig kelesztjük, majd mikor duplájára dagadt, elosztjuk kisebb cipókká.
Mérd meg mekkora lett az egész és egy mérleg segítségével könnyen eloszthatod egyenlő gombócokra. Ezeket a darabokat egyesével gyúrd át, a Tiktok videóban mutatom a technikát, majd sütőpapíros tepsin újra duplájára kelesztjük a bucikat.
Mikor megkeltek, előmelegítjük a sütőt, én alsó-felső sütésen sütöm és lekenem tojással egyenként a bucikat, majd megszórom magkeverékkel, de csak szezámmal is lehet, ez saját ízlésed dolga.
Tudom, hogy nehéz kivárni, de az fontos, hogy hagyd őket kihűlni, a meleg kelttészta nagyon megfeküdheti a gyomrod!