Kenyérhegyi

2023.máj.30.
Írta: Kenyérhegyi Szólj hozzá!

Hamburger

A házi hamburger nálunk egyfajta alap. Ritkán, de rendre visszatérünk hozzá. 

Van, amikor a bolti hússal gyorsan összedobva készül, de nyári időszakban a házi húspogácsás verziónak is simán nekiállunk.

A zsemle viszont egy állandó, mindig hozza a tőle megszokott minőséget, hiszen szinte elrontani sem lehet.

Most, hogy május 28-a a hamburger napja, gondoltam aktuális előállni ezzel a recepttel! :)

hamburger1.png

Mint általában a kelt tésztáknak, ennek is az a titka, hogy a kelesztési időket ki kell várni, ezt nem lehet megspórolni, de mindenképp érdemes!

A képen nem életem legszebb bucijai vannak, de most teszteltem, hogy lefagyasztható e az élesztő és arra jutottam, nem a legjobb... Illetve a bucik átgyúrásánál sem voltam elég alapos, de az ízélményből ez a forma nem vett el :)

A recept 8 db kisebb, vagy 6 db nagy bucira elegendő, döntsd el Te, hogy hogyan osztod a tésztát.

Hozzávalók:

2 dl langyos tej

2 ek. cukor

2 dkg élesztő

 

60 dkg liszt

1 dl joghurt

1 tk. só

4 dkg olaj

1 tojás

+ 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

Az élesztőt a cukros langyos tejben megfuttatjuk, majd minden hozzávalót összadolgozunk. Bő fél-1 óráig kelesztjük, majd mikor duplájára dagadt, elosztjuk kisebb cipókká.

Mérd meg mekkora lett az egész és egy mérleg segítségével könnyen eloszthatod egyenlő gombócokra. Ezeket a darabokat egyesével gyúrd át, a Tiktok videóban mutatom a technikát, majd sütőpapíros tepsin újra duplájára kelesztjük a bucikat.

Mikor megkeltek, előmelegítjük a sütőt, én alsó-felső sütésen sütöm és lekenem tojással egyenként a bucikat, majd megszórom magkeverékkel, de csak szezámmal is lehet, ez saját ízlésed dolga.

Tudom, hogy nehéz kivárni, de az fontos, hogy hagyd őket kihűlni, a meleg kelttészta nagyon megfeküdheti a gyomrod!

 hamburger2_1.png

Házi epres fagyi

Ugyan a kenyérhegyit a tésztáknak szenteltük, a Tiktokon nagyon mennek az egyszerű pár hozzávalós tarmalmak, így fogok hozni pár hasonlóan egyszerű kiegészítő receptet is.

Gondolom, egy finom fagyival nem sértek meg senkit :)

legutobbi_fotok_megtekintese.png

Itt van végre a jóidő, de a fagyi árak...Nyílván nem tudják olcsóbban és bizonyára az energia árak mellett az alapanyag költségek is az egekben, de lassan megfizethetetlen egy családi fagyizás...

Én rajongok a gyümölcsös joghurtos fagyikért, ezért most egy ilyen változatot hoztam.

Hozzávalók:

20 dkg fagyasztott eper (friss is tökéletes)

1-2 ek kristálycukor

1 ek keményítő

1,5  dl hideg víz

2-2,5 dl habtejszín

25-35 dkg dkg görög joghurt

porcukor ízlés szerint

Elkészítés:

Az epreket lecukroztam és durván egy dl vízzel feltettem őket egy kisebb edényben főni. Mikor jól átpuhultak a szemek, villával durvára törtem őket. Fél dl hideg vízben kikevertem a keményítőt és a forró eperpüréhez öntöttem. Kicsit összefőztem, majd jól kihűtöttem.

A habtejszínt kemény habbá vertem, ha nem habalap, csak natúr, akkor természetesen kell hozzá plusz cukor ízesítésnek.

A kemény habbá vert tejszínt egy műanyag tálba szedtem, adagokban kevertem hozzá a joghurtot és az eperpürét. Egészen addig, míg finom nem lesz. Ha úgy érzed kell még bele cukor, mehet bele porcukor, ezt mindenki tudja a saját ízlésére keverni.

Amikor kész az ízletes massza, akkor én a tetejére halmoztam eperpürét, hogy mutasson is és lefedve fagyasztottam.

Fogyasztás előtt kb 0,5 órával elő lehet venni, figyelni kell mennyire olvad, ha nem szereted a jeges állagot, akkor még tálkába szedés előtt ki is lehet keverni és úgy eltűnnek belőle a fagyos részek. 

Ha pedig a Tiktokon is követnél, belinkelem ennek a receptnek a videós változatát, akkints az alábbi linkre:

Epres fagyi videó a TikTokon.

Remélem elnyeri a tetszésedet és kipróbálod, ha igen, jelezz milyen lett! :)

 

Citrus hab piskótával

Kezdjük a jó időt egy ilyen fantasztikusan könnyed, citrusos pisktával!

Az biztos, hogy ez egy igazi adu ász lesz a nyári melegben is, mert nem csak frissítő a savanykás íze, hanem sütést sem igényel!

Jól kihűtve pedig szinte azonnal elfogy!

Poharakba, vagy tálkákba adagolva friss citrommal díszítve, egy bár egyszerű, de mutatós desszert!

img_3285.jpg

Hozzávalók:

12 dkg piskóta tallér

2,5 dl tejföl

3-4 ek porcukor

1 citrom leve

2,5 dl habtejszín

img_3287.jpg

Elkészítés:

A habtejszínt jó kemény habbá verem, a többi hozzávalót pedig alaposan elkeverem. Aztán a citromos krémet a tejszínhabba forgatom.

Ezt a krémet piskótával egy tálba rétegezem és jól kihűtöm, legalább egy éjszakát pihenjen!

Kezdheted mindjárt dupla mennyiséggel, mert sokáig nem fog tartani!

Én a citrom reszelt héjával díszítem, de friss citrom szeletekkel is lehet.

img_3288.jpg

Szilvás rácsos pite

Egyszerű pite, amit nagyon sok töltelékkel variálhatsz, én most egy egyszerű szilvás tölteléket tettem bele. Már csak azért is, mert előző évben tettem el szilva befőttet és még van pár üveg belőle.

Szeretek eltenni barack mellett szilvát is kompótnak, mert ebből pillanatok alatt egy nagyszerű gyümölcs levest tudok készíteni. De most pite lett belőle.

img_3275.jpg

Lássuk is:

Hozzávalók:

Tészta:

500 g finomliszt

1 cs sütőpor

15 dkg zsír

1 tojás

20 dkg porcukor

1 kanál tejföl

Töltelék:

1 üveg (750 ml-s) szilvabefőtt

1 csomag zselatin fix

5 dkg barnacukor

2 dkg fahéj

Összeállítás:

1 marék gríz

1 felvert tojás

AElőször a tésztához  a hozzávalókat összedolgozom. Először a sütőport keverem a liszthesz, majd a porcukrot, utána a zsírt, tojást és tejfölt. Hamar összaáll, nem kell túl gyúrni, elég épp, hogy összerakni. Figyelni kell a tejföl mennyiségét, ha kell picit több, akkor tegyünk bele, de vigyázva, ne legyen a tészta túl lágy. 

Amikor összeállt, én két gombósban teszem el a hűtőbe egy fél órára. Az egyik gombócot nagyobbra hagyva, az lesz az alja.

A töltelékhez a befőttet leszűrtem, a zselatint a léhez kevertem, majd visszadolgoztam bele a szilvát és ezt is kihűtöttem. 

A tésztát a forma méretének megfelelőre nyújtom, és a forma falára is odaigazgatom. 

Villával megszurkáltam és egy marék grízt borítottam bele, hogy a felesleges nedvességet felvegye.

A kissebb gombócból csíkokat vágtam és szivecskéket szaggattam, ezzel díszítve a tetejét.

Végül egy felvert tojással megkentem és közepesen meleg 150-160 fokos sütőben figyelve, 20.30 perc alatt aranybarnára sütöttem. 

3 virág alakú süti ajándéknak

Ma van anyák napja és ennek apropóján gyűjtöttem össze virág alakú sütiket.

A követőimmel meg is osztottam a recepteket már, de ide is hozom őket, mert ezek nem csak anyák napjára tökéletesek, hanem bármikor, ha vendégségbe mentek és szeretnéd a háziasszonyt meglepni valami extával!

Mutatósak, finomak és egyszerű őket elkészíteni, pár hozzávalósak, amik talán akadnak is otthon.

1. Habkönnyű epres leveles falatkákimg_3141.jpg

Hozzávalók:

1 cs friss leveles tészta

1 db tojás

1 cs vanilia puding

0,5 l tej

2-3 ek porcukor

1,5 dl habtejszín

15-20 szem eper

Elkészítése:

A leveles tésztából korongokat szaggattam, és fele korongot virág formával is kiszúrtam. A korongokat megkentem a felvert tojással és a tetejére tettem a lyukas korongokat, hogy sűléskor kis kosarakká nőjenek. A kis virágokat is kisütöttem, azokat is felhasználtam.

180 fokom alsó-felső sütésen 10-12 perc alatt kisűltek a kosarak.

Közben a pudingot a csomagolás szerint megfőztem, én porcukorral szoktam, könnyebb elkeverni és nem ég le.

A habtejsznt pedig felvertem. Ha natúr a tejszín, ehez is adj cukrot.

A kihűlt pudingnak csak a felét használtam, és összeforgattam a habtejszínnel, a másik felét poharakba töltöttem későbbre.

A krémet habzsákba töltöttemm, a friss epret feldaraboltam és innentől már csak a fantáziádra van bízva.

Videós recept: https://www.tiktok.com/@kenyerhegyi/video/7228984888454597915

 

 

2. Almás-mandulás rózsák  

img_3011.jpg

Hozzávalók:

1 cs friss leveles tészta

2-3 db alma

5 dkg darált mandula

5 dkg porcukor

1 db felvert tojás

fél citrom leve

Elkészítése:

Egy tál hideg vízbe belefacsarjuk a fél citrom levét.

Az almákat megmossuk, félbe vágjuk és kivesszük a magházukat, majd a citromos vízbe gyaliljuk, vagy 2 mm szeletekre vágjuk.

A felvert tojásba forgatjuk a mandulát és a porcukrot.

A leveles tésztát kiterítjük, 6 egyenlő hosszanti csíkra vágjuk. A tojásos keverékkel megkenjük a csíkokat. A csíkokra szépen elterítjük az alma szeleteket úgy, hogy a héjas ívük kilógjon felül, majd feltekerjük őket és kivajazott muffin formába tesszük. 

Előmelegített sütőben 180 fokon alsó-felső sütésen 40 percig sütjük, félidőnél alufóliával lefedjük, hogy az alma ne égjen meg.

Porcukorral tálaljuk. 

Viedós recept: https://www.tiktok.com/@kenyerhegyi/video/7229685623513271578

 

3. Linzer kosárkák

img_3139.jpg

Hozzávalók:

30 dkg liszt

20 dkg vaj

20 dkg cukor

1 tojás

0,5 cs vanilia puding

2,5 dl tej

2 kanál porcukor

1,5 dl habtejszín

20 dkg fagyos eper

6 dkg keményítő

csokoládé

3 dkg darált dió

10 dkg kókuszreszelék

5 dkg darált mandula 

pár szem friss eper

Elkészítés:

3:2:1 arányú linzer tésztát gyúrunk, én a liszthez adom a cukrot, a tojást és a hideg vajat belereszele. Robotgéppel az ásó fejjel összeállítom a tészát és mehet 0,5-1 órára a hűtőbe.

Addig megfőzöm a pudingot (porcukorral), és hagyom kihűlni. Felverem a habtejszínt, ha natúr, akkor édesítem.

Az eprekre ráborítom a cukrot és 1 dl vízzel felfőzöm. Az eper szemeket kézi habverővel pépesítem, amjd 1 dl vízben elkeverem a keményítőt és hozzáborítom, besűrítem. Ezt is hagyom kiuhűlni.

Alinzertésztát kinyújtom és linzer szaggatóval kiszaggatom. Muffin tepsi hátán kis kosár formára sütöm. Forró 190-200 fokos sütőben pár perc.

A kehűlt pudingot összeforgatom a tejszínhabbal.

Megolvasztom a csokit, a kosarak szélét belemártom, majd a kókuszba, mandulába és dióba is. Felváltva, lesz 1-2 ilyen, 1-2 olyan.

A kosarak megtöltöm az eper szósszal, majd nyomok rá krémet. 

Friss eperrel tálalom. 

Videós recept: https://www.tiktok.com/@kenyerhegyi/video/7230121423275117850

 

Remélem tetszenek a receptek és ki is próbálod valamelyiket!

Ha így lesz, mindenképp oszd meg velem is! 

Egyszerű csokirolád

Hú, ez egy olyan recept, amivel nagyot lehet villantani és általában szinte minden hozzávaló akad itthon. 

Tehát, ha a fiúk valami édesre vágynak és már unom a palacsintát készíteni, akkor ezt bevetem.

Alapból kell hozzá tudni sütni piskótalapot, de ez sem túl bonyolult, ne riasszon el, ha esetleg nem vagy nagy piskóta guru.

Ami miatt nem nagy faxni, az az, hogy lap és nem kell nagyra nőnie, így nem is igazán tud összeesni és pillanatok alatt átsül.

img_3014.jpg

Én itt 4 tojásból készítettem egy lapot, amit sütőpapírral takart tepsire kentem, jobbára szögletesre próbáltam kenni, de nem vágtam derékszögre sülés után sem. Ha vendég jön, azért adok rá, hogy szép is legyen, de nekünk itthonra jó így. Kb fél, egy órát él meg egy ilyen tekercs, így nem bonyolítom... :)

Hozzávalók (piskóta):

4 tojás szétválasztva

4 ek kristálycukor

4 púpos ek liszt

csipet só

Elkészítés (piskóta):

A tojás sárgájához borítom a cukrot és addig verem, amíg ki nem világosodik. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verem. Amikor mindkettő kész, óvatosan a sárgához forgatom a fehérjét és apránként a lisztet is hozzá szitálom, bele forgatom. 

Alsó-felső sütésen 170 fokon pár max. 10 perc alatt aranybarnára sütöm. 

Ami fontos a piskóta kapcsán, hogy sütés után felfordítom és pici időt hagyok neki csak szusszanni, majd a papírt le is húzom az aljáról. Utána bevizezek egy konyharuhát, a piskótát ráteszem és feltekerem. Ez így szépen kihűl és engedi magát tekerni, nem fog törni.

Krém hozzávalók:

1 cs csokipuding

500 ml tej

3-5 ek porcukor

2,5 dl habtejszín (ha natúr, akkor + porcukor bele)

A pudingot kifőzöm, és kihűtöm, itt csak a felét használom, a másik felét poharakba töltöm és később megesszük.

A tejszínt kemény habbá verem és több részletben a kihűlt pudingba forgatom. 

Összeállítás:

A krém nagy részét a piskótára kenem, majd feltekerem, aztán a krémmel kívülről is bevonom. 

A tetejét 5 dkg étcokiból és 1 ek olajból készített csokimázzal locsolom.

Ki lehet hűteni, hogy minden megdermedjen, de frissen is isteni!

 

 

Misszióm

A leírásban kint van a legfőbb hitvallásom, de ebben a kezdő posztben is összefoglalom a gondolataim.

Úgy érzem leginkább magamnak, de ha idetévedtél, akkor annak nagyon örülök!

A Covid alatt mi is elkezdtük a kenyér itthon sütését, mint sokan mások, de persze már jóval előtte is voltak szárnypróbálgatásaink.

Ennek eredménye lett egy olyan extra könnyű receptünk, amit bárki be tud illeszteni a napjaiba.

Ránk jellemző - itt a "Ránk" alatt értem a férjemet és magamat, mert bár főként én fogok itt kommunkiálni, ezt az oldalt, a Kenyérhegyi tartalmait együtt alakítjuk-, hogy nem szeretjük túlbonyolítani a dolgokat. 

Keressük és kutatjuk a legegyszerűbb megoldásokat, ami pepecs, ahhoz nekünk már hangulat kell. Nem mondom, hogy soha semmi nehezebb recept nem lesz, vagy nem csinálunk, de alapvetően a mai rohanó világban nem mindig érünk rá túlbonyolítani a dolgokat.

A könnyedség és egyszerűség mindenképpen jellemző ránk. És persze a jókedv is. Imádunk jókat enni, sokat nevetni és igyekszünk könnyedén megélni az életet.

A névválasztás azért van, mert a Kenyér-hegy mellett lakunk, és szerintem a legnagyobb érték a kenyérben és a pizzában van.

Tudom, hogy egy jó étel emléket állít, hogy ha ettél valahol, valakinél egy finomat, azt örökre az emlékedbe zárod! Hogy gyeremkkorunk ízei ott vannak bennünk és sejtszinten is emlékszünk rájuk. 

Ezeknek az ételeknek az elkészítése hagyományt jelent. Örökség nekünk és örökség az utókornak. Lehet, hogy gyors a világ és lehet, hogy változik sokminden, de egy nem. Elemi ösztön az étkezés, és az egymáshoz kapcsolódás, az elkülönülés divatjamúlt. 

Kapcsolódj hozzánk, vidd a receptjeink, kapcsolódj általa a családodhoz, a barátaidhoz és kelts életreszóló emlékeket, teremts tradíciót és hagyd örökül az utókornak a saját ízeid.

Alig várom, hogy megmutassam a receptjeim, és bízom benne, hogy érdeklődés is lesz rá.

Búcsúzóul mutatok is gyorsan egy kenyeret, ezt nem bírom megállni :)

img_2503.JPG

Habos ropogós gofri

Ki ne szeretné a gofrit? Max az, aki még nem evett... vagy aki esetleg nem evett jót!

Megmondom őszintén, a nehéz tésztás recepteket én sem szeretem, de ez egy ropogós, mégis habkönnyű gofri, ami bármekkora mennyiségben elfogy... 

img_2860.jpg

 

Ha nem, akkor meg lefagyasztható, 1-2 hétig jól eléáll a fagyóban. Utána hűtő íze lesz, de addig visszamelegítve a sütőjében, a leggyorsabb és legkedveltebb reggelije a kamaszomnak. 

Amikor vendégek jönnek, ez az egyik adu ász a tersolyomban, mert friss, lehet közben beszélgetni és eddig soha, senki nem mondta, hogy nem kér :)

Íme a recepet:

Hozzávalók:

500 g búzaliszt
3 db tojás
100 g kristálycukor
1 db sütőpor
1 csipet só
1 db vaníliás cukor
600 ml víz
200 ml étolaj

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
A liszthez adjuk az átszitált sütőport, csipet sót.
A tojássárgáját, vaníliáscukrot, és cukrot kihabosítjuk, majd kis adagokban hozzáadjuk a vizet és a sütőporos lisztet, majd az olajat.
Óvatosan hozzá forgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és süthetjük is!

Feltétek:

lekvár; tejszínhab; kakaópor; karamell öntet; csokiöntet és ezek mindenféle variációja.

Jó étvágyat hozzá!

A recept videós változatát itt találod: https://www.youtube.com/watch?v=IDWb1IzT06A

Hanganyagban pedig itt: https://soundcloud.com/user-707893690/ropogos-habos-gofri?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

 

#waffel #gofri #tejszinhab #desszert #recept #tojás

 #krups #kakaós #lekváros #tejszínhabosgofri #tejszínhabos 

#kitchenaid #liszt #tojás

 #cukor #vaniliascukor #süssotthon #finomság #nemdiétás

 

süti beállítások módosítása